Post-Construction Treatment (CST)

Post-Construction Treatment (CST)


JENIS RAWATAN : RAWATAN TANAH SELEPAS PEMBINAAN (POST-CONTRUCTION TREATMENT) MAKHLUK PEROSAK : ANAI-ANAI (SUBTERRANEAN TERMITE) Rawatan pertama

Langkah-langkah yang akan diambil untuk menjalankan rawatan ini adalah seperti berikut:

  1. Pemeriksaan yang tepat dan teliti akan dibuat untuk mengesan lokasi rayap aktif di bangunan

  2. Pemeriksaan akan difokuskan pada lokasi berisiko tinggi seperti bingkai pintu, tingkap, lantai parket dan kayu bumbung.

Rawatan Kedua CHEMICAL SPRAY TREATMENT

Pemeriksaan semula akan dilakukan untuk mengesan rayap yang terus aktif selepas rawatan pertama. Semburan kimia akan dilakukan dengan berhati-hati pada bahagian yang bermasalah dan bahagian-bahagian lain dari risiko mencegah rayap yang dibuang dari terus reaktif.

Rawatan Ketiga CORRECTIVE TREATMENT

Kaedah yang paling berkesan untuk menghalang dan menghapuskan rayap adalah rawatan pemulihan jangka panjang atau lebih dikenali sebagai "Kaedah Penggerudian-Pembetulan Rawatan". Objektif rawatan ini adalah untuk mewujudkan ketahanan kimia di bawah tapak bangunan untuk melindungi dari anai-anai jangka panjang.

Cara Rawatan

  a. Lubang diameter 16mm akan dibor melalui lantai bangunan pada jarak 30-40cm dari dinding.

  b. Lubang-lubang akan dibor di sepanjang perimeter dinding dan kawasan strategik lain seperti di pinggir tangga, bingkai pintu, tiang dan lain-lain.

  c. Lubang yang digerudi adalah 45cm dalam dan jarak antara satu lubang dengan lubang yang lain adalah 46cm.

  d. Bahan kimia akan disuntik ke dalam setiap lubang pada 5 liter / lubang menggunakan penyuntik tekanan tinggi khas.

  e. Sebaik sahaja bahan kimia disuntik, lubang-lubang ini akan dipasang semula bersama-sama dengan lantai asal bangunan.

  f. Bahan kimia yang disuntik akan dicampurkan dengan tanah tapak bangunan dan ini akan dapat menghapus dan mencegah serangan rayap.

  g. Lubang akan dibor pada kedua-dua belah dinding jika perlu

JAMINAN

Surat jaminan tiga (3) tahun akan dikeluarkan selepas rawatan dilakukan dan bayaran dibayar oleh pelanggan. Sekiranya serangan rayap pada bangunan, pihak kami akan menjalani rawatan tanpa sebarang caj tambahan.

BAHAN KIMIA

Bahan kimia yang digunakan adalah dari jenama PREMISE 200 SC. Penggunaan bahan kimia ini telah diperakui dan diluluskan oleh Lembaga Racun Perosak dan Jabatan Pertanian Malaysia. Bahan kimia ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan ke atas bahan binaan termasuk kalis air.