Tamper Resistant Bait Station (TRBS)

Tamper Resistant Bait Station (TRBS)


TEKNIK RAWATAN

Secara umum, terdapat banyak cara untuk mengawal tikus dan salah satunya menggunakan rodenticide. Tiga jenis rodenticide (akut, anticoagulan dan fumigants) dan rodenticide adalah racun dan sangat berbahaya. Tidak ada yang boleh meramalkan apa yang "tidak dapat diakses" lokasi ketika datang kepada anak-anak atau binatang peliharaan. Rodenticide mesti diletakkan di tempat yang dilindungi 'selamat' yang tidak dapat dicapai oleh haiwan tidak sasaran dan terutama anak-anak. Keselamatan adalah yang paling utama mengapa kami menggunakan stesen umpan.

Untuk melindungi orang dan spesies non-target, kami mengubah suai stesen umpan dengan beberapa kriteria. Untuk melindungi umpan dari kelembapan, debu, cuaca dan mudah rosak, stesen umpan telah ditingkatkan menjadi reka bentuk "tahan tampan". Stesen umpan memenuhi kriteria keselamatan dengan membina TRBS daripada plastik yang kukuh, tahan terhadap kerosakan atau oleh cuaca (suhu tinggi). Ia kukuh daripada rosak oleh ternakan berbulu atau hidupan liar seperti musang dan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun menggunakan tangan, kaki atau objek. Tempat masuk dengan mudah membenarkan haiwan sasaran mengakses umpan tetapi bukan untuk haiwan yang lebih besar seperti anjing, kucing, burung, dan lain-lain. Warna stesen umpan menyediakan tempat selamat / selamat untuk tikus untuk mendapatkan umpan.

Mengapa TRBS berguna:

  1. Lindungi umpan dari kelembapan dan debu

  2. Menyediakan tempat yang dilindungi untuk tikus untuk memberi makan

  3. "Menghalang-tahan" daripada kanak-kanak, haiwan yang tidak ditargetkan, cuaca buruk, dan sebagainya

  4. Membantu menghalang umpan yang tidak sengaja.

  5. Mudah untuk digunakan. Buka ke tepi untuk perkhidmatan yang cepat dan mudah.

  6. Pengguna ramah dan mesra alam sekitar.

Tempat letak TRBS?

Rumah, bangunan pejabat, restoran, kilang, kawasan industri, ladang dan banyak lagi kawasan awam boleh diletakkan. Tetapi ...

Peletakan stesen bait tepat sama pentingnya dengan menggunakan umpan yang sesuai. Tikus dan tikus tidak akan mengunjungi stesen umpan, tanpa menghiraukan kandungannya, jika mereka tidak berada di tempat yang mudah di mana tikungan aktif.

Tempat itu mestilah di antara bekalan makanan tikus dan tempat perlindungan mereka. Kedudukan stesen umpan berhampiran lubang-lubang tikus, mengikat dinding dan sepanjang perjalanan mereka. Cari tanda-tanda aktiviti seperti kotoran, kuku, trek dan Tanga cakar untuk membantu mengenal pasti tapak untuk menempatkan TRBS.

Ia juga paling penting untuk mengetahui kelakuan mereka. Tikus biasanya tidak akan keluar untuk mencari umpan. Tikus rumah jarang pergi lebih dari 50 kaki dari sarang atau makanan mereka, jadi letakkan stesen umpan tidak lebih dari 12 kaki di kawasan di mana mereka aktif. Tikus Norway akan bergerak sejauh 100 kaki dari sarangnya supaya stesen umpan boleh ditempatkan di antara 15 hingga 50 kaki. Tikus sering mencurigakan objek baru atau tidak dikenali. Jangan terkejut sekiranya mengambil masa dua minggu untuk tikus masuk dan makan umpan stesen yang ditempatkan.

Stesen umpan boleh diletakkan di dalam bangunan dan di sepanjang dinding luar bangunan yang tidak tahan lama. Elakkan meletakkan stesen dari struktur, seperti di sepanjang pagar atau perimeter rumah.